Monday, March 30, 2009

balik kampung...

dah lame nk wat entry ni tp xde mase...hehehhe..(mcmla ade mase sgt skng ni)..hehhe..tapi luangkn jugak...

cuti sekolah yg lpas..aku tersgt sibuk...3 org cousins aku kawen...ciss2 (berlumba2 lak diorg ni)..hehheh.. .so, besela..kene rewangla, wat tula..nila... lg2la skang ni pegg title ank dara..(cewaah)...kenela wat mcm2.. kene buli ngn makcik2...oopppss..:)







cantik x ?...gambar2 ni aku amik kt area pulai...time ni nk on da way nk balik kg kt pontian...teruja giler tgok...mcm kepulan kapas tgah terbang menari2 kt ats tu...sweet...:)








the end of johor bahru...:)









ok...da smpai pekan nenas..ermm..dah n dekat dah...heehe...dgn lancer kt depan ni..waahh..feast my eyes!!..ngeeee...
best jugak dok seblah ni...x yah drive.. hehhe..( mmg kakak aku x bg pon aku drive kete die)... hahha...
yang penting die bengang jek ngn aku asyik amik gmbar kt seblah... helloooo..along, aku amik gmbar ni pon coz x nak ngntuk tau..kalo x ...ko drive la sorg2...wekkk...











da sampai dah...kampung bharu...tempat lahir aku...dlm adik beradik aku..aku sorg jek yg mak aku lahirkn kt kmpung ni..time tu abah aku out station...mak stay la kt kg ni..skali...aku x sbr2 nk kuar...terberanakla mak aku kt kampung ni...ciannn...papa n uteh (pakcik2 aku)..terpaksa carik bidan mlm2...... hhehhe..tu yg diorg syg lebih kt aku tu.. hehhhehe... wekkk..perasan.. hhahha....






kt umah mak ngah...yeay..mkn nasi minyak..lallallala






jannah. shahira.nisshak.nabilah






mak jadi ketua rombongn nmpknye..cewaahh...:)
x sukela pgg camera ni..x masuk dlm gmbar...ciss2..







best2...






alaa...adik ni malu2 lak..







posing kt pelamin jap...wheee...:P





cuti yg baru lpas ni mmg best...dahla seminggu.... pastu xde keje or any assignment kene wat...waaa..mmg best!!!....penat rewang pon xpe.... tdo lmbt wat bunga telor pon xpe.... aslkn x yah wat kje sekolah..hhehhe.... (mcm bdak tadika jek ade kje sekolah...hehheh)....

slam..peace!!...:)







Sunday, March 29, 2009

lasKaR pELaNgi..





Salam...



pernah dgar x psl filem laskar pelangi??

filem ni dr indon..adaptasi dr sebuah novel Andrea Harata..overall citer ni mengisahkansebuah kisah benar mengenai perjuangan 10 kanak-kanak berjiwa besar memerangi kemiskinan ini. aku nk carik novel die..x jumpe....try gak carik online movie ni...hampa!!!..dengarnye..ade berite movie ni nk masuk msia around bulan september....but still not very sure...teringin sgt nk tgok citer ni...khabarnye dah blockbuster lebih 4 juta...ehmmm...kalo korang ade jumpe link nk tgok movie ni online..tolongla plizzz gtau aku yee...:)



















Laskar Pelangi- Nidji


mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya



Friday, March 27, 2009

Guru pedalaman....huuu..terharu!!!



Oleh Suliati Asri
suliati@hmetro.com.my


WALAUPUN menyedari tanggungjawab dan peranan profesion perguruan, ia bukan satu persetujuan bagi lepasan institusi perguruan untuk menerima tawaran mengajar di kawasan pedalaman.


Selain faktor kedudukan sekolah yang jauh, kebanyakan mereka sukar menerima jika dihantar bertugas di luar kawasan disebabkan stigma negatif iaitu kemudahan terhad.


Lantaran itu, ada yang sanggup menganggur dan menukar profesion daripada dihantar bertugas nun jauh di pedalaman.


Mereka yang menyedari tanggungjawab dan peranan sebagai pendidik anak bangsa pula menerima tawaran terbabit walaupun terpaksa.



Guru sekolah pedalaman di Sekolah Kebangsaan (SK) Balur, Gua Musang, Kelantan, Hazizul Mamat, 28, berkata selepas ditawarkan untuk mengajar di Gua Musang, dia menerimanya dengan hati yang gembira kerana masih berada di dalam negeri kelahirannya.


"Namun, selepas sesi taklimat bersama guru besar sekolah itu dan menjejakkan kaki ke sekolah tempat mengajar, hati saya meronta untuk balik ke kampung.


"Perjalanan yang jauh dengan menggunakan kereta pacuan empat roda dan terpaksa merentasi tiga batang sungai saya boleh terima.


"Tetapi sebaik saja sampai ke sekolah itu dan melihat keadaannya, saya hanya mampu menitiskan air mata dan mahu pulang," katanya.



Bagaimanapun, disebabkan tanggungjawab, Hazizul yang pada ketika itu berusia 21 tahun, pasrah dan meneruskan perjuangan sebagai seorang pendidik di sekolah Orang Asli sehingga kini.



Bercerita mengenai pengalaman mengajar di sekolah pedalaman, Hazizul mengakui cabaran utama mereka hanyalah perjalanan dan penyesuaian diri.



"Dari segi mengajar, tidak banyak masalah yang dihadapi kerana kebanyakan pelajar di sekolah itu mempunyai minat untuk belajar.


"Tetapi, penyesuaian diri di perkampungan Orang Asli dan perjalanan ke sekolah adalah cabaran terbesar yang perlu saya tempuh," katanya.



Hazizul berkata, dia terpaksa menempuh banyak halangan dalam perjalanan berikutan sekolah itu yang terletak di kawasan paling pedalaman di Gua Musang.



"Untuk sampai ke sekolah ini, saya terpaksa merentasi laluan hutan yang dipenuhi dengan binatang buas.



"Selain itu, bertembung dengan lori balak dan debu yang tebal sehingga buku lali juga adalah halangan serta risiko yang perlu dihadapi.


"Sepanjang berkhidmat selama tujuh tahun di sekolah ini, pengalaman yang pasti tidak akan saya lupakan ialah terpaksa tidur di tepi sungai apabila air sungai naik," katanya.



Menurutnya, dalam menyesuaikan diri dengan persekitaran serta masyarakat pula, ia sedikit sukar terutama dari segi penginapan.


"Ini kerana, saya adalah satu-satunya guru yang mengajar di sekolah itu selain guru besar. Jadi, tidak ada rumah penempatan untuk guru di sini.



"Namun, alhamdulillah, sekarang keadaan sudah bertambah baik dan ia tidak lagi seperti dulu. Bilangan guru pun sudah bertambah," katanya yang dua kali menolak tawaran pertukaran sekolah.


Sementara itu, Azhar Abdul Aziz, 31, guru pedalaman di SK Bukit Mat Daling, Hulu Tembeling, Pahang berkata, mengajar di sekolah terbabit adalah pengalaman yang cukup bermakna buatnya.


"Ketika menerima surat tawaran, sekolah ini beralamat di Jerantut dan bukannya di Hulu Tembeling. Jadi saya tidak kisah sangat.



"Namun, selepas bertemu dengan guru besar, barulah saya tahu yang sekolah itu terletak di pedalaman dan terpaksa menaiki perahu," katanya.


Menurutnya, pengalaman yang tidak dapat dilupakannya ialah ditipu guru besar yang memaklumkan perjalanan untuk sampai ke sekolah dengan menaiki perahu hanya memakan masa sejam, tetapi sebenarnya perjalanan yang ditempuh selama empat hingga lima jam.


"Ketika baru menaiki perahu, setiap kali saya bertanya kepada guru besar, dia hanya menjawab, dekat lagi. Jadi saya hanya tunggu sehinggalah tiga kali bangun daripada tidur, masih juga tidak sampai dan guru besar hanya mampu tersenyum melihat gelagat saya.


"Selain itu, disebabkan sekolah terbabit dikatakan berada di kawasan pedalaman, keluarga membekalkan saya dengan peralatan memasak seperti periuk, kuali dan bahan mentah kerana beranggapan ia tidak dapat diperoleh di kedai di sini," katanya.


Kini, selepas 10 tahun menjadi guru di sekolah itu, Azhar menjadi lebih matang dan gembira menjalankan tanggungjawab sebagai pendidik.





ape aku rase???..

" aku takut....huuuuuuuu...."

"tp kalo dpt posting kt sane nk wat cane.... aku akn still pergi .....tanggungjwb.. kenela g....insyaAllah.. .blessings in disguise.. hehhe..:P"

"sape nk temankan g sane....kalo ade kwn okgak...cuti2 malaysia...hhehehhe.."

"waaaaa!!!!..x nak pkir lg...praktikum first.."

"peace..out!!"..:p








Thursday, March 26, 2009

tension tak ek???...


My exam..........my last examination as an undergraduate is just around the corner....:)

suke ade (coz this is my last exam!)......nervous ade (sbb...beselar every exam misti nervous..hhehe)...... confuse gak kdg2.... sbb rase kejap jek sem ni....r ase mcm x balajr pon... presentation jek memanjang..n microteaching (latihn mengajar).......

full lecture??...mmg jarang ade... nota aku??..hehhehe.... kdg2 ade...kdg2 xde...... hehehe...sbb time presentation slalunye kene participate in group works la, group discussions la...mane la dan nk jot down notes....me this semester just having fun learning and experiencing the teaching n learning activities kt klas....quite fun...but bile nk exam ni mulela nervous coz nothing to refer to....seb baik ade buku...insyaAllah.... moga2 Allah beri aku semangat n determination nk abeskn bace buku2 tu....


da nk kene start bace ni...kalo x mmg x abes....exam aku start 6th smpai 9th april......

  1. Teaching Listening and Speaking in Primary School - 6th April 09 (9 am)
  2. Syllabus Design and Materials Preparation - 7th April 09 (2.30 pm)
  3. Teaching Literature to Young Learners - 8th April 09 (9 am)
  4. Teaching Grammar in Primary Schools - 9th April 09 (9 am)

yup..yup....skit jek paper...coz visual arts xde exam...seb baik....hehehhe....tp ni pon byk gak kene bace ni...lallalalala....nisshak budak rajin bace buku!!!!!!!!....(psycho2!!..heheh)...

Tuesday, March 24, 2009

One Hour only.........

the news has been spreading all over Malaysia and around the globe.all kinds of media are promoting this....


Earth Day
Saturday - 28th March 2009
8.30 p.m (local time)........
switch off the lights (wherever you are).....








ehmmm...polutions....all over the places...before aku amik course social studies about 5/6 years ago....i never learnt about pollution in depth.kalo ade pon...aku xla terlalu eager nk tau...all the effects and consequences....who cares?...lgpon time tu umur aku baru 18....manela aku nk pkir psl globalisation, global warming, deforestation...daaa...not in my list at all.........time tu hidup nye nk happy jek ngn kwn....x pernah nk pkir psl environment and so on.......hehheheh....

But i was so lucky at that time to have mdm iswander as my lecturer for social studies.she is a very passionate, and caring lecturer or we can say is our mother.......(love u mdm!!!)........die la yg sgt2 membuka mate aku....sedarkan diri aku n kwn2.....yg our world is weak...and needed help..........she really enlightened us on preserving the sources and take good care of our earth.

she made me realized that....."owhhh...i am responsible for this...i must do something.."........but you know ............so sadly...u just think that u r not "BIG" enough to do such an enormous impact to your surroundings............:(


therefore.....frens.......this is my chance..........this is one of our chance to show that we care for this world...we do love this earth.........we are the khalifah.......chosen by Allah to take a good care of His creations..........So hopefully, as long as we can..try to support this campaign to save our earth.....






this campaign has been conducted few years back..but just this year......Malaysia .....has been spreading the campaign actively with hope to raise awareness among malaysian.....wheher you want to admit it or not..malaysians still lacking in this kind of awareness....n i am one of them.....


though this is just a small contribution from us....we need to know that preserving our earth is far beyond just switching off ur lights....but maybe this is a symbolic or maybe a start to a new lifestyle ....insyaAllah....

so......take a visit to the official website of earth hour to know more about this campaign..and try to sign up/vote to participate.......the malaysian website is trying to get 5 millions malaysians to show that MALAYSIA DO CARE....

I have signed up for this one...my housemates tooo...yes3!!!.......so...rumah kami akan bergelapla hari sabtu...insyaAllah.......and we just cannot wait.......wheee....


nk kene beli lilin ni....hehhe...






help us to reach 5 millions:

http://earthhour.org.my/













VERY GOOD POINT.........MUST READ



Be careful how you list names on your cell phone! Be Safe!



This lady has changed her habit of how she lists her names on her mobile phone after her handbag was stolen. Her handbag which contained her mobile phone, Credit card, purse...etc.... was stolen.



20 minutes later when she called her Hubby, from a pay phone telling him what had happened. Hubby says "I've just received your sms text asking about our Pin number. I replied a little while ago."



They rushed down to the bank, the bank staff told them all the money was already withdrawn. The pickpocket had actually used the stolen hand phone to text "hubby" in the contact list and got hold of the pin number. Within 20 minutes he had withdrawn all the money from the bank account.



The lesson:
Do not disclose the relationship between you and the people in your contact list.
Avoid using names like Home, Honey, Hubby, sweetheart, Sayang...... Dad, Mum etc.......
And very importantly, when sensitive info is being asked thru texts, CONFIRM by calling back.



Also, when you're being texted by friends or family to meet them somewhere, be sure to call back to confirm that the message came from them. If you don't reach them, be very careful about going places to meet "family and friends" who text you.



PASS IT ON to people you know!!!!!!!!!....





Monday, March 23, 2009

alhamdulillah..^-^

Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...



1. utk suami/isteri yg tidur berdengkur di waktu malam, krn beliau tidur


disisi kita bukan dengan orang lain.



2. utk anak/adik perempuan kita yg mengomel apabila mencuci pinggan, krn itu


bermakna dia berada di rumah, bukan di jalanan berpeleseran.



3. utk cukai pendapatan yg kita kena bayar, krn itu bermakna kita masih


mempunyai pekerjaan.



4. utk pakaian kita yang dah tak muat, krn itu bermakna kita cukup makan.



5. utk lantai yg perlu dimop, tingkap yg perlu dilap dan rumah yg perlu


dikemas , krn itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal..



6.. utk bunyi bising jiran², krn itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.



7. utk timbunan pakaian yg perlu dicuci/digosok krn itu bermakna kita ada


pakaian untuk dipakai.



8. utk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, krn itu bermakna


kita masih berupaya utk kerja kuat.



9. utk tempat letak kereta yg jauh drpd lif, krn itu bermakna kita masih


berupaya utk berjalan.



10.utk jam loceng yg berdering pd waktu pagi, krn itu bermakna kita masih


hidup untuk meneruskan hari tersebut...




"Jika tak dapat apa yang kita suka, belajarlah menyukai apa yang kita dapat...dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada"


PEACE!!!..:)
,





Thursday, March 12, 2009

yeay...hip..hip...horeay........

yeay...setelah berminggu2 keje dtg bergilir2... bertimpa2....selesai dah semua akhirnya.... microteaching sume da abes.... assignments pon da antar da sume..latest pg td..aku antar assignment on subject teaching listening n speaking -articles review... waaahhhhhhhh..lega x terkate!!!!....

esok nk balik lak tu...bestnye..balik tu mmg satu hal yg best...t p kalo balik kg tanpa bebanan kerja itu lagi heaven!!!.... hehheh....seminggu ni akn aku gune utk rest sepuas2 nye... lpas ni nk kene study lak for my exam.....while at home ni...nk try catch up things with my sisters, my parents n my family...tu yg penting!!!..yeay...x sbr2.....






Wednesday, March 11, 2009

puisi x kawen lagi....:P..ntah pape...

puisi ni aku dpt dr izzah, she posted this in friendster bulletin...sources dr mane x plak die mention...ehmm...tergelak2 gak bace...korang try la bace..menarik....pade sesape yg masih mencari psgn hidup tu...maybe this puisi is something you can relate to yourself.........relax la...kalo ade jodoh x kemane...x gitu???..layaannnn....:P




Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu je yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan
Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia
Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba (he..he..ni cadangan pelik kawan saya)
Bila nak kawin???
Aduuuhh...aku disoal lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun takde.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata
(aku ambil tunang @ suami kau, baru padan muka)
Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa...haa... haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..(yummyyyy y)
Bila nak kawin???
Aaahhh....sungguh aku bosan
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak heran
Lambat cepatnya jodoh, Allah yang tentukan.
Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka (Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh, Insya-Allah takkan ke mana.
Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.





so???....:P



kejap jek....

ehmm...kejap jek nk rest jap ni...ehmm..baru jek lpas print assignmen articles review listening and speaking...warghhh..penat pkir wehhh.....huhuhu....rase lega sgt2 lpas print td...alhamdulillah...tp lpas ni nk kene study for test syllabus design tomorrow....hmmmm.....a lot more things to do...i got to chase many things...huhuhuhu....wish me luck for my test tomorrow.....go go chaiyok!!!






belajar..belajar....sebelum mengajar kenela belajar...adoi....huuuuuuu







Tuesday, March 10, 2009

kesian sungguh....hehehehe

bosan2..korang tgok video ni.....hhehhe..comeyla...tgok kucing ni..tersekat perut die kt pintu tu...tp yg penting die berusaha susah payah nk kuar..boleh thn lame gak die try....n still never give up!!!!!!!!...go..go catty!!!!!!!!......peace ^-^





catty..go!!!..catty...go!!!....u can do it!!!...:P



ehmm......a new challenge nmpaknye...

just this morning...aku dpt tau name2 sekolah2 yg akan aku n my partner..my beloved partner sirajun munira... will go for our praktikum..huhuuhuhu....bile dgar perkataan praktikum tu...seyes...nervous jek dlm hati...

but at the same time...cannot wait for that...i just love school and can't wait to see the kids....bestnye..kalo aku g sekolah tu as an observer jek..saje2 g...not 4 praktikum...sure best..jln2 jek g sekolah....hhahhahah...berangn jela ko nisshak!!!...

ok..ok...sekarang aku nk gtau sekolah mane aku dpt..........korang da sedia lom ni?....sedia?...get set........GO!!!....hehhe..(ngeng!)..:P

name die..



sekolah kebangsaan melekek, melekek...alor gajah , melaka......(peace!!!..:P)



unik kan namenye...terkekek2 aku dgar...hahhah...(ish3..x baik2..sekolah aku tu..)...aku ni punyela carik kt googlemap sekolah aku ni...tp x jumpe2...risau seh...x sedap ati...takut kt area dlm2 sgt...susah....



so, we decided to go and discover the route and go find the school....we went to alor gajah after class today...n...that's right..it is far from melaka tengah..(umahku skang..)..



ehm...kitaorg x masuk lg school compound tu..tp from far...okla...xdela sekolah yg atap rumbia...huhuhu...students die estimated = area 200 ++ org...okla...standard amount of students...insyaAllah...sume tu bakal ank2 murid ku..ewaahhh...



lega cket..da tau jln xpe..pasni nk try lg g sane...go discover the place...manela tau jumpe jln2 yg lg dekat...xlar "bercinta" sgt nk g sekolah pagi2 sejauh tu..hehhe...(owh..lupe..sekolah tu dlm 40 mins dr umah sewa aku..)..



actually...sume sekolah ok senanye...and i believe that this is afate..because you just cannot choose...it is given to you...hopefully..this is the best for me..and i will...i will make it as the best moment in my life..insyaALLAH....at this moment...i have to concentrate on my assignments n my final exam..then only i can start thinking about my life as a practicum teacher...lallallalala......maybe blessing in disguise...insyaAllah..:)






Sunday, March 8, 2009

Children may seem very quiet...

ehmmm....frens, there are so many types of children we will be facing out there in class (obviously!!)...so, how to handle them and most importantly is how to get them into our lesson....hurrmmm...seems quite difficult..i am still discovering, exploring the methods..(duhhhh...)...but, since aku blajar subject listening n speaking this semester ni...woooo!!..i learned so much from mdm.haslinda and from my frens microteaching....i learned that good musics, good videos can really trigger the children and all of us.......huuu....musics, rhythm, sounds can affects the children mentally and psychologically...see the video below...




cute sgt bdak ni....



so..u can see..bdak ni..nmpak jek nerd..tp he has musics soul...he is very creative....so, teachers...u need to DIG DIG DIG ur students' soul (advising myself tooo..:p)....they like to move..they like to speak..sooo...gurls..give them a chance...classroom will be very interactive and we will be having a lot of fun teaching them, as they are having fun learning... they will, for sure pay attention to you..and ur lesson...slamat berjaya kpd kwn2 seperjuangnku...ewaaahhh...be a good teacher..insyaAllah....quoted from DR.ANNISA (2009) "Betulkan yg biase, Biasekan yg betul" (page =unidentified)...hehheh...lallalalla....



Sangat indah..

memandangkan assignmen listening n speaking review due date da postpone...mulela aku wat keje2 mengular ni..hehhe...surf internet jumpe mende ni..nk share ngn korang...korang pnah nmpak petir? sure pnah..either u want to see it directly..or it is just happened that u saw it...sometimes lightning can be very FRIGHTENING!!...but...here i want u to see the beauty of lightning...everything created by Allah is so beautiful..sangat indah...:)


"The power of slow motion let you see every last spark as it dances across the sky."








for other cool videos : todaysbigthing.com


Friday, March 6, 2009

jelita...jelita...






adik-adikku sudah bertukar menjadi jelitaaa ........... ailormoonn!!!!!!!... bertukar!!!!!!!!... hhehehhe....

"mak..nak rambut mcm jelita...nk rambut mcm agnes monica..matahariku"...

tula dialog adik2 aku ni...yg comel sgt ni....mak aku pon senanye da rimas ngn rambut diorg sbb pg2 jek kene ikatla..wat tocangla....so..kita gla gunting rambut die...ehhe..hasilnye...ehmmm....jelita ke?....hehheh..opssss..comeyla syg2 ku....:P


before.....







After....:)











hai...besar betol effect tv kt kanak2 ni...n from many studies being conducted before...tv, radio, internet and other media resources are the most influential things to the children....so, parents out there....pleaseee.....pleaseeee....be careful and please monitor what are the kinds of media that your children are exposed to....hehhe...of course i don't have my own child (just not yet!!!)...heheh...but i can see from my little sisters...now..they are soooooo into...Hannah Montana......ehmmmm...surprisingly....me tooo...hehhehhe..:)


pengisytiharan nama baru mktb....

assembly...hmmmm...




ehmmm...pg td ade assembly kt mktb...huuu....korang pon tau kan...mmg usually pagi hari isnin n jumaat ni mmg ade assembly kt mktb...adoi...dgn muke "bersemangat", aku pon merajinknla diri pegi...(padahal takut name aku naik lg kt hep)..hhhehhehe...:P

assembly pg td sempena watikah pelantikan jpp baru n pengisytiharan name baru mktb...dr mule2 masuk mktb (taun 2002),smpai skang da 2 kali kot tkar name..ikut jela labuuu...hehhe..





ehmmm..mule name die "Mktb Perguruan Perempuan Melayu Melaka"..pastu tkar "Institut Perguruan Perempuan Melayu Melaka".....and recently , 12 February 2009, name Institut Perguruan (IPG) telah ditukar kepada Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).

ia telah diisytiharkan secara rasminya pada 16 january 2009 sempena Majlis Pengisytiharan IPGM Kampus Dato' Razali Ismail kat Kuala Terengganu...

Now....maktab ni dikenali sbg...


INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA (IPGM) KAMPUS PEREMPUAN MELAYU.




canggih sungguh namenye...yg penting sure lame cket nk adapt ngn name baru nk...assignmen aku pon x tulis lg name baru ni....hehhehe...pepon...diharapkan dgn name baru ni...hope sume administration mktb will be improved for the students' betterment..insyaAllah...:)..peace!!!















Thursday, March 5, 2009

terase seperti ibu....:P



wani menanti hari perhitungan...derrr...heee


last weekend aku g sekolah adik aku sbb ade meeting PIBG...heheh..dengar pon nk gelak...tp mak aku yg ajak, sbb adik aku , wani tu nk naik pentas amik hadiah....so mak kate..aku kene amik gmbar wanila...wani pon dah byak kali call aku...makesure aku balik...beria soh aku tgok die naik pentas...aku pon teruja gak senanye..dah lame x g sekolah kan....excited gak tgok adik naik pentas...cian die da rajin2 blajar..at least i go for her...to spark her spirit to study and at least she knows that we all love her so much....



congratulations my dear...:)



time g meeting tu, aku rase cm mak2 la plak..sbb sume parents2 jek yg ade kt situ..aku lak sesat tetibe temankn mak...hehhe...rase klakar pon ade gak...tp, visit ni bestla..at least i know how to conduct pibg later bile kt sekolah nt...susah gak rupenye...lagi2 kalo dpt parents yg banyaaaaakkkkkk songeh....:P


bakal menjadi bhn contenganku...ngeee




aku =kebosanan...hehhe



Nisshak...nisshak...
keje melambak...dok main aje...
ape nak jadi ni???...heheheh....

di kala kebosanan yg melampau membuat assignmen ni....try nk psycho diri sendiri utuk jd lebih rajin....semoga Allah jadikan aku hamba-Nya yg rajin...aaamiiinnn...:)


Drifting
by Kit McCallum

I sometimes find I'm drifting
Through this life without effect;
I often wonder if I'm truly
Worth what I've been blessed.

I search through days that have been hard,
To try to understand,
The many trials that I have known,
The life that I have had.

You see me in my daily grind,
So confident and strong;
Yet when I am alone, I question
Just where I belong.

I often try too hard I find,
To analyze and guess,
To scrutinize, investigate
My life I will confess.

For somewhere deeper, there must be
Some meaning to this life,
Some way to make a difference,
Give a reason for this strife.

Is there some hidden meaning?
Some agenda to be found?
A greater purpose waiting
If I care to hang around?

It teases and it taunts me,
Always slightly out of sight;
A hazy vision out of reach,
Where darkness hides the light.

I struggle to bring clarity
To what awaits me there,
And yet this weak illusion
Always fades before my stare.

It seems the harder that I try,
To focus through the haze,
Just serves to add more questions,
Through my endless, tired gaze.

Perhaps I'm trying just too hard,
To understand it all,
For can we ever truly know
Just what we have in store?

Each incident, each moment passed,
Just adds upon the next,
But in the end, will I find truth ...
Or will I be perplexed?

Perhaps I make it harder
Than it has to be sometimes,
But will my searching bring to me
My meaning over time?

Or will it leave me broken,
And confused as I feel now,
While questions bring no solitude,
To this, my wrinkled brow.




Monday, March 2, 2009

Aku?..sape aku?...x knal pon!!!!..:P

Skang ni aku tgah blajar lagi..last sem…warghhh!!!..sem yg sgt bz..bz n bz….tp yg jd cikgu punye psl…teruskan la gak…hehhe..ehmmm..lagipon da nk dkat 6 tahun aku in this course..kalo nk wat hal pon da x sempat…


kejapnye mase berlalu…rasenye mcm baru smlm aku register kt mktb, pkai baju kuning yg mak hadiahkan ngan tudung putih(skema tu tdg putih!!)…masuk blok b yg pintu bilik airnye “mudah alih”…


skarg ni tidak lagi….sume da cantik..untung junior2 skang ni coz masuk asrama sume da cantik…pintu sume pintu solid….kalo time 6 thun dulu…siap ltak kerusi lg kt pintu sbb selak pintu rosak time tu…tido pon x nyenyak…pastu..kene ltak mangkuk tepi bantal..coz bumbung aku yg btol2 atas kepala time nk tdo tu bocor…kalo time ujan tu…siap sedia jela mangkuk sekitar bilik…kalo x..urmmm…banjirla…basah bed sheet sume…time tu aku bilik same ngn fae kt bilik ats blok b…huuu


walaupon facilities yg ade x memuaskan..tp kami sume hidup happy….ni sume sbb ade kwn2 sume…sbb ade kwn2 n lecturer yg understanding aku kuat untuk hidup kt mktb (n 1 more = nasi kak imah!!..:P) …dayah, ajun, yana , zura, qilah n rmai lgla yg x larat nk taip sume....yg slalu lepak compartment aku tu…dayah suke dtg dok kt depan pintu tu..xtau nape die suke sgt pintu blik aku tu….ajun lak suke dtg petang2…mule lar die bermadah , bersajak..atas katil aku..kdg2 tepi tingkap aku…dahla time tu aku mamai lagi..dgr lak org bersyair2 nih…urmmm..makinla ngntuk…hehheh…


yana kalo dtg…die suke lepak ats katil aku gak, bukan duduk jek..siap baring2 lagi…aku la plak kene dok bwh…borak punye borak..yg lain2 pon ade same…pastu tibe2 yana senyap…jeng3…da tdo da rupenye..hehhe..(comellar kwn2 aku ni…)..tp yg paling best qilah….mmgla kalo die dtg blik aku tu..ade aje yg die nk citer…psl Singapore la..sajakla..pantunla…tp kdg2 tu die saje jek dtg sbb nk dpt aura..aura ape tu xyahla korang tau ey..tp..ish…qilah2….aku pattnye kenekn charge tau time tu…siap suruh tutup kipas blik aku lg…(ciss..suke atila aku nk bkak kipas..bilik aku ni kn…hhahahha)….smpai aku tua pon aku x leh lupe qilah….qilah n aura bilikkku….:)



Salam.........


ok…ok..ok…….aku tau korang mmg da lame tgu aku wat mende nih…..hehhe..soryla kwn2 sume aku memaaangggg da lame plan nk wat blog ni..tp becoz mase yg x membenarkan ku mengularkan diriku meronggeng ngn internet nih, skang barula muncul…heheh..:P

Tgok kwn2..cm dayah, ajunn, alyaa..n rmai lagila kt klas aku tu wat blog ni…bestla plak, ku teruja!!!….teringin banget!!!...skang baru dpt realisasikan impian ni…lallalalala…yakin boleh!!!...hhahahha(apehal?)…

Ehmmm…sbg ucap tama blog baru ni…aku harap blog ni akan akn jd pemangkin dlm idup aku..aku nk share ngn korang idup yg best ni..hehhe…insyaALLAH…semoga Allah beri aku kelapangn waktu utk update citer2 ngn korang….hope sgt blog ni dpt merapatkn ukhwah aku ngn kwn2…yg da lame knal…yg baru knal..sumela….:)